Menu
Filters
 

Luc Vertommen kroont zich met Brassband Buizingen tot Belgisch kampioen

Brassband Buizingen kroont zich tot Belgisch kampioen Brassband. Dankzij deze overwinning mogen zij ons land vertegenwoordigen op het Europees Brassband Kampioenschap 2016 in Lille (FR).

Afgelopen weekend hadden de Belgische Brassbandkampioenschappen plaats in Heist-op-den-Berg. De muziekvereniging uit Buizingen nam het in de kampioensdivisie op tegen zeven tegenstanders. ’s Ochtends werd door alle bands het aartsmoeilijke en delicate plichtwerk ‘Trance’ gespeeld, geschreven door de Oostenrijkse componist Thomas Doss. In de namiddag kregen alle bands de mogelijkheid om met een keuzewerk de internationale jury te overtuigen. Buizingen koos voor het wondermooie ‘Metropolis 1927’ (Peter Graham, UK) dat vorig jaar in première gebracht werd door de legendarische Black Dyke Band op het Europees Kampioenschap in Freiburg.

Met twee topprestaties won Brassband Buizingen zowel het plichtwerk (97%) als het keuzewerk (98%) en met een verbluffende score van 97,5% bijgevolg ook de titel.

De juryleden beschreven de uitvoering van Trance als volgt: “Snel spelen met energie die enkel de beste bands kunnen produceren. Super gespeeld van begin tot eind. De tederheid bracht tranen in de ogen. Dit was genieten. Imposante uitvoering. Fantastisch!”

Over Metropolis 1927 hadden ze volgende lovende woorden: “Fantastische topsolisten! Een sensationeel optreden van een brassband van wereldklasse. Muzikaliteit van de hoogste plank. Briljante vertolking!”

Brassband Buizingen is dan ook heel trots op zijn muzikanten en dirigent Luc Vertommen voor deze topprestatie. Door de overwinning  wordt Buizingen volgend jaar in Lille (FR) verwacht op het Europees Brassband Kampioenschap 2016.

Wie dit Europees toporkest aan het werk wil zien en horen, wordt van harte uitgenodigd op het jaarlijkse Valentijnsconcert op zaterdag 13 februari 2016 in ‘t Vondel in Halle. In april zullen ze hun titel op het Vlaams Open Brassbandkampioenschap in Mechelen verdedigen, waarna ze de laatste rechte lijn inzetten richting de wedstrijd in Lille eind april

Thursday 21 January 2016 Read more

Nieuwe cd met het complete werk voor blaasmuziek van August De Boeck

Een van de verdiensten van de Merchtemse componist August De Boeck is dat hij zijn uitzonderlijke talenten ten dienste wist te stellen van de amateurmuziekbeoefening. Zonder moeite kroop hij in de huid van de minder goed of zelfs nauwelijks geschoolde muziekbeoefenaar. Heel trefzeker schatte hij het niveau van het muziekleven onder de Merchtemse kerktoren in. Dit resulteerde in onder andere 48 werken voor blaasorkest, waaronder dertien cantates.

Luc Vertommen heeft tijdens zijn jarenlange opzoekingen niet alleen verloren gewaande partituren, maar ook briefwisseling waarbij heel wat mysteries uit het verleden konden worden opgelost, teruggevonden.
Het resultaat van dit werk werd gebundeld in een nieuwe dubbel cd met het complete werk van De Boeck, uitgevoerd door Brassband Buizingen en het Musique Militaire Grand-Ducale (Luxemburg) en een boek met een extra cd met historische opnames. 
Dit boek en deze cd worden voorgesteld op vrijdag 9 oktober om 20 uur in het August De Boeckhuis, Reedijk 1 te Merchtem
U kan ervan op aan dat deze voorstelling geen droge academische zitting wordt. En ‘niet droog’ mag u zowel letterlijk als figuurlijk nemen. De heer Frank Boon zal aan de hand van een aantal plezierige anekdotes een beeld schetsen van de relatie van De Boeck met de brouwersfamilies Boon en Van Capellen. En daar hoort een glaasje Oude Geuze Boon bij, die geserveerd wordt met een traditionele Vlaamse bereiding, ‘pottenkaas’ genaamd.
.
Thursday 8 October 2015 Read more

Luc Vertommen opent missing episodes

Een vorstelijk uitgave, voor wie het boek ter hand neemt dat als titel draagt Some missing episodes in brass (band) history, geschreven door Luc Vertommen. Het werk is buitengewoon fraai uitgevoerd en ook letterlijk een boek van gewicht.

Het hele artikel is via deze link te downloaden.

met toestemming overgenomen van Klankwijzer Magazine/BrassInfo

Wednesday 10 December 2014 Read more

Buma Brass Awards '14

De BBA zullen dit jaar uitgereikt worden aan Danny Oosterman en de Belg Luc Vertommen die beide hun sporen in de blaasmuziek ruimschoots verdiend hebben.
Beiden hebben met name een belangrijke bijdrage geleverd aan repertoireontwikkeling voor hafabra-orkesten. 
De uitreiking vindt plaats  op zaterdag 6 december in de Spiegel te Zwolle tijdens een concert in het kader van Herfstwind. (https://www.hrfstwnd.nl/)
Ter gelegenheid van het Adolphe Sax jaar is er voorafgaande aan het concert een expositie met oude instrumenten, afbeeldingen, boeken etc. Tevens zijn enkele internationaal bekende solisten benaderd om te soleren op zowel oude als hedendaagse koperen blaasinstrumenten.
Tuesday 28 October 2014 Read more

Luc Vertommen on YouTube

Tuesday 10 December 2013 Read more